Geschiedenis

In het dorp Zalk, gelegen tussen Kampen en Zwolle, vind je Brassband Excelsior. De Christelijke muziekvereniging Excelsior Zalk is opgericht op 29 januari 1919. Tot 1970 was dit Christelijke Fanfare Excelsior Zalk. In dat jaar werd uit bezuinigingsoverwegingen besloten over te gaan tot een Brassband. Dit bleek een schot in de roos. Met de warme klanken van de Brassband wist de band menig hart voor zich te winnen. Op verschillende niveaus maken we met gedreven muzikanten binnen de band muziek.

De vereniging bestaat uit een A-orkest, een B-orkest en een jeugdopleiding. Het A-orkest speelt landelijk in de eerste divisie en doet elk jaar mee aan de Nederlandse Brassband kampioenschappen. In de afgelopen jaren wist de band meerdere keren de beker mee naar huis te nemen. De muziekvereniging is altijd gesteund door het dorp Zalk. Veel inwoners trokken mee naar concoursen, concerten en andere activiteiten. De verbinding tussen de vereniging en het dorp Zalk is altijd gebleven.

Al jaren organiseert de vereniging op iedere derde zaterdag in september een braderie. Door de jaren heen is deze uitgegroeid tot in bekend evenement in de wijde omgeving. Inmiddels telt de markt ruim 170 kramen en trekt het duizenden bezoekers aan. Regelmatig werken we samen met andere muziekverenigingen uit Zalk, zoals Chr. Gemengd koor D.E.V. en Chr. Kinderkoor Loud! Daarnaast is de band op Koningsdag actief door mee te werken aan de jaarlijkse optocht en rondom kerst verzorgen we een kerstrondgang op 1e kerstdag