Dirigent Zalker brassband wint Award

ZALK – Dirigent Rieks van der Velde van Brassband Excelsior uit Zalk krijgt zondag in Amsterdam de Buma Brass Award uitgereikt. De onderscheiding wordt hem uitgereikt tijdens de vijfde editie van het Holland Brass Festival in het Concertgebouw.

De jury prijst de dirigent vanwege zijn jarenlange staat van dienst voor de blaasmuziek. Naast Excelsior is van der Velde ook dirigent voor De Wâldsang uit Buitenpost en Martini uit Groningen. Daarbij is hij een verdienstelijk arrangeur voor tv-programma’s als ‘Nederland Zingt’ en geeft hij zijn eigen muziek uit.

Voorzitter Cor de Weerd van Excelsior vindt het meer dan terecht dat Van der Velde de prijs heeft gewonnen. “Als je brassmuziek vergelijkt met voetbal, dan is Rieks van der Velde een eredivisietrainer. Hij hoort zeker thuis in het rijtje topdirigenten, zoals Folkert Fennema en Klaas van der Woude, die de prijs eerder hebben gewonnen.”

De Weerd vertelt hoe van der Velde bij Excelsior is begonnen. “Eigenlijk was hij eerst invaller. Zestien jaar geleden, vlak voor ons 75-jarig jubileum, moesten we opeens afscheid nemen van onze vorige dirigent. Wij waren heel vereerd dat Van der Velde ons toen wilde helpen. Uiteindelijk is hij hier vaste dirigent geworden.” Volgens De Weerd heeft Van der Velde de juiste persoonlijkheid voor een brassband als Excelsior. De Weerd: “Hij weet dat wij amateurs zijn en past zich daarop aan. Daarbij heeft hij een positieve instelling. Als er bijvoorbeeld eens vijf mensen niet zijn, gaat hij daar niet op zitten katten. Dan is hij blij met de twintig die er wel zijn.”

Van der Velde was zelf, wegens heuglijke familieomstandigheden, niet bereikbaar voor commentaar.